Generasi kita sedang berada pada tahap penting dan genting dari umur da'awah Islamiyyah setelah musuh-musuh Allah berkonspirasi menyerang Islam dan kaum muslimin serta menjatuhkan kerajaan dan khilafah mereka.  Ini berlaku lantaran umat Islam menjauhkan diri dari hakikat agama mereka serta sibuk dibuai keduniaan yang melemahkan kekuatan mereka sehingga musuh yang tamak terlalu berani mengganyang mereka....                                                           - AlMarhum Ustaz Mustofa Masyhur

Khas untuk:
Ikhwah/Akhowat

   dari sahabatmu:
Akhukumfillah

DAFTAR LAMAN

ALQURAN

ALHADITH

WIRID & DO'A

WASIAT MUSTOFA

PUSTAKA DA'IY

KHIDMAT TARBAWI

EHWAL UMMAH SEMASA

FATWA

ULAMA' MU'TABAR

NASYID ISLAM

ARKIB IFTITAHIYAT

HUBUNGI KAMI

KE LAMAN UTAMA

TAUTAN 'AALAMI

ARTIKEL HALUAN

RISALAH FIKRAH I

RISALAH FIKRAH II

WAHAIDIRI

ALQAYYIM

LAMAN RESMI IKHWAN

ALIKHWAN ALMUSLIMUN

ALSHBKH ALIKHWANYYAH

JAMA'AT ISLAMY

IKHWAN MUSLIMUN

KATAIB ALQASSAM

ALBANNA NET

NAFIZAH MISRY

ALNOOR

ISLAM ONLINE

AL-ISLAM.COM

PARTI KEADILAN INDONESIA

KEMBALI BERSAMA ISLAM

ZAADUL-'AAMILEEN

BOIKOT BARANGAN ZIONIS

IFTITAH 11

Assalamu 'alykum wr wb,

Alhamdulillah, segala puji-pujian kita persembahkan kepada Allah swt kerana atas limpahan kurnia dan rahmatNya kita dapat bersua lagi di laman ringkas ini.

Iftitah kali ini akan meneruskan bicara iftitah 11 yang lalu di bawah tajuk Manhaj Tarbiyah Islamiyah.  Bukanlah tujuan kita membicarakan tajuk ini semata-mata sebagai diskusi ilmiah tanpa sebarang hubungan dengan realiti 'amal tindakan kita.  Kita memilih tajuk ini kerana ia amat relevan dengan usaha-usaha 'amal Islami kita.  Kefahaman kita tentang tarbiyah akan menjadi pegangan kita dalam menelusuri simpang-siur 'amal Islami.  Tanpa Tarbiyah tidak akan lahir rajul-fikrah dan rajul-'aqidah.

Mudah-mudahan kita akan terus meletakkan diri kita dan orang-orang yang dekat dengan kita berada dalam ruanglingkup manhaj tarbiyah yang kita fahami, insya'Allah.

Manhaj Tarbiyah Islamiyah (2)

Islam tidak akan tertegak kecuali di atas bahu para rijal yang dihimpun melalui manhaj tarbiyah 'amali (bukan semata-mata berteori).  Mereka dipimpim oleh pemimpin yang berhikmah dan beriltizam dengan syari'at Allah, sunnah RasulNya dan amalan para salaf.  Peranan dan 'amal mereka semuanya tersusun dalam satu tandzim jama'ah.  Mereka bergerak dengan kuat dan penuh keazaman kerana didorong oleh 'aqidah dan dipandu-arah oleh tasowwur dalam menterjemahkan fikrah mereka di alam realiti.    

Perlaksanaan manhaj dalam pengertian ini tidak dapat direalisasikan melalui paksaan, sebaliknya ia hanya dapat dihayati melalui proses tarbiyah secara ansur-maju yang menggabungkan antara ilmu dan 'amal.  Inilah yang terkandung dalam ayat 2 surah AlJUmu'ah yang mengisytiharkan antara tugas seorang Rasul ialah membaca ayat-ayat Tuhannya kepada umatnya, mensucikan mereka dan mengajar mereka alKitab dan hikmah.     

ATAS SEBSB-SEBSB TEKNIKAL IFTITAH INI TIDAK DAPAT DISIARKAN SEMULA SEPENUHNYA.

HARAP MAAF